Stosowanie preparatów zawierających kwasy, hamujące rozwój patogenów wśród trzody chlewnej, ma ogromne znaczenie zarówno w profilaktyce chorób, jak i podczas procesu zdrowienia zwierząt. Zakwaszacze dla świń najczęściej zawierają kwas fosforowy, mlekowy, mrówkowy, cytrynowy, winowy oraz solny. Każdy z nich pełni inną funkcję, a dzięki odpowiedniemu ich połączeniu, preparaty wpływają na poprawę mikroflory jelitowej oraz ograniczają występowanie biegunek, spowodowanych przez chorobotwórcze bakterie, a w połączeniu z probiotykami stymulują wzrost zwierząt.
Zakwaszacze dla świń, dodawane do pasz i wody, poprawiają ich smak oraz jakość, co bezpośrednio przekłada się na jakość funkcjonowania zwierząt. Trzoda chlewna, otrzymująca wodę oraz paszę z dodatkiem odpowiednio skomponowanych mieszanek kwasowych, jest znacznie mniej podatna na działanie patogenów. Zakwaszacze w przeciwieństwie do antybiotyków mogą być stosowane w ekologicznej produkcji, i mają duże znaczenie w poprawie bezpieczeństwa wieprzowiny.